Yarıyıl Tatili Sınava Hazırlanan Öğrenciler İçin Bir Fırsattır
Tarih: 03.10.2013
2013 ÖSYM için 1 milyon 923 bin 33 kişi başvuruda bulundu. Bunların 1.851.326'sı YGS’ye girecek. Sınava başvuran 800.810 aday hala bir ortaöğretim kurumuna devam etmekte. Bu adaylar için yarıyıl tatili 28 Ocak cuma günü başlıyor. Ancak, iki hafta okulundan uzak kalacak adayların tatil rehavetine kapılmamaları gerekiyor. İkinci döneme daha iyi girebilmek isteyen öğrencilerin mutlaka bir tatil programı hazırlamaları, ders çalışmayı ihmal etmemeleri, konu tekrarı yapmaları, yeni konulara çalışmaları ve bol bol kitap okumalarını gerekiyor. Peki, sadece ders mi çalışmak, soru mu çözmek gerekiyor. Elbette hayır. İlk dönemin yorgunluğunu atmak ve çalışma dönemi içerisinde az da olsa rahatlamanızı sağlayacak belli aktivitelere de zaman ayırmak gerekir. Bunu yaparken de ölçüyü kaçırmamakta fayda olacaktır.
Yarıyıl özellikle konu yetiştirmede problemi olmayan bir adaylar için yarıyıl tatili tekrar yapma açısından bulunmaz bir fırsattır. Hazırlık sürecinde öğrencilerin bir kısmı konuları yetiştirme açısından bir problem yaşamaktadır, diğer bir problem ise çalışılan konuların ne derece öğrenildiğidir. Bu problemleri yaşayan adaylar, yarıyıl tatilinde genel bir tekrar yapma şansı yakalamış olacaklarıdır.
Tatil sürecinde yapılması gerekenler;
1. Tatile özgü çalışma programı yapılmalıdır. Öncelikle yapılması gereken sadece bu döneme özgü çalışma programının oluşturulmasıdır. Programda günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşılması düşünülen yeni hedefler belirlemesi gerekir.
2. Eksikler belirlenmeli ve tamamlanmalıdır. Eksikliklerin belirlenmesinde en gerçekçi bilgileri deneme sınav sonuçları verecektir. Sınav sonuçlar incelenerek, hangi dersin hangi konusunda eksikliğin olduğu belirlenmelidir. Özellikle konu eksiği fazla olan adaylar, bu tatili eksik konularını tamamlamaya ayırmalıdırlar. Çünkü ikinci dönemde hem zamanın daha kısa olması, hem sınavın yaklaşmasıyla birlikte yaşanacak stres, hem de bahar mevsiminin gelmesiyle ders çalışmadaki, isteksizlik öğrenci adına kaygı oluşturacaktır.
3. Verimli tekrarlar yapılmalıdır. Hedeflenen çok çalışmak değil, verimli çalışmak olmalıdır. Sürekli olarak aynı konuya çalışmak, benzer türden yüzlerce soruyu çözmenin öğrenciye pek getirisi olmayacaktır. Adayın, çok soru çözmesi sadece rakamsal anlamda kendini ve aileyi tatmin edebilir. Ancak başarıya nitelikli bir çalışmayla ulaşılır. Bunun için çözülen her sorudan bir şey öğrenilmesi gerekir. Sözel dersleri tekrar okuma ve önemli noktaları not tutma şeklinde; sayısal dersleri de problemlerin sonucunu bulana kadar çalışma şeklinde yapılmalıdır. İlk tekrarlar, derste tutulan notlardan yapılması daha faydalı olacaktır. Tekrar edilecek konu fazlaysa bunlar içinden unuttuğunuz düşündüğünüz veya sorularda çok fazla yanlışın çıktığı konuları tercih edilmelidir.
4. Yeni konular çalışmak isteyenler için. Yeni konu çalışacak adayların konu eksiklerinin olmaması ve çalıştığı konulardan çok az soru kaçırıyor olması gerekir. Yani ders durumu ve puanları iyi olan öğrenciler bu yola başvurmalıdır.
Sınava kadar kalan sürede belki de çalışma açısından bu ölçüde verimli geçirebileceğiniz başka bir zaman dilimi bulunamayabilir. Bu nedenle yarıyıl tatilini bir sıçrama tahtası görerek iyi değerlendirip hedeflediğiniz başarıya ulaşabilirsiniz.
Verimli yarıyıl tatili geçirebilmek için;
• Adayların eksikliklerini giderecekleri kaynakların seçimine de özen göstermelidir.
• Yıllara göre soru dağılımlarına bakılıp çok soru çıkan konulara yoğunlaşmalıdır
• Deneme sınavlarıyla sınav stratejisi belirlenmeli (hangi testten başlamalı vs.) ve süreye göre soru çözüm hızı ayarlanmalıdır.
• Aile, öğrenciyi, elinden gelenin en iyisini yaptığına inandırmalı, sonuç ne olursa olsun desteklediklerini hissettirmelidir.
Faruk Ardıç
Fem Yayınları
Rehberlik Koordinatörü