unvierstozelik

Üniversitelerin Hangi Özellikleri Sorgulanmalıdır?

Yeni açılan devlet ve vakıf üniversiteleriyle birlikte bu sene kontenjanlar 87 bin arttı. Tercihlerinizi yaparken “ne olmak, hayatta ne yapmak” istediğinizin sorusunu kendinize sormalı ve üniversiteleri de buna göre sorgulamalısınız. Bir üniversitede ne aradığınızı bilirseniz, tercihiniz de kolaylaşır. Ayrıca barınma durumuna ve iş bulma imkânlarına da dikkat etmelisiniz.

Yapacağınız tercihlerdeki ayrıntılar, size yeni ufuklar açabileceği gibi hiç beklemediğiniz bir ortamla karşı karşıya kalmanıza da sebep olabilir. “Üniversite olsun da, neresi olursa olsun!” düşüncesi yanlış adımların atılmasını doğurur. Kaybedilen yıllar, sonradan gitmeyi arzuladığınız bölümleri kazanamama, sevilemeyen meslekler, önünüze çıkan maddî sıkıntılar üniversite hayatınızın da sonu olur. Bu nedenle tercih yapmadan önce kendinize bazı sorular sormalı ve bunların cevaplarını vermelisiniz. Üniversite seçimi özellikle iş hayatının ilk yıllarında fazlasıyla gerekli olabilir.

Bir üniversite değerlendirilirken şu soruların cevaplarını aramalısınız;

  • Bölüm bitirildiğinde istihdam imkânı nelerdir?
  • İl içi tercih yapılacaksa, seçilecek bölümler hangi ilçede öğrenim veriyor?
  • Üniversiteye ulaşım imkânları nasıl?
  • Öğretim kadrosu nasıl? Yatay geçiş (bölümler arası geçiş) ya da çift anadal (2 bölümü aynı anda okumak) programları var mı?
  • Yabancı dile hazırlık programları var mı?
  • Vakıf üniversitesi tercih edilecekse (ücretli ise) ücretleri ne kadar?
  • Burslu programını seçecekseniz bursların devam koşulları neler?
  • Barınma ve burs imkânı sağlanabiliyor mu?
  • Mezunlarına iş imkânı sağlamada ne derece etkili?

Teorik eğitimle hayatındaki pratiği birleştirebilmiş mi? Türü soruların cevabını öğrenmeye çalışıp ondan sonra tercihler şekillendirilmelidir. Aksi takdirde kazanılan ve bitirilen bölüm, üniversite adaylarını hayal kırıklığına uğratabilir.

0 cevaplar

Cevapla

Tartışmaya katılmak ister misiniz?
Katkı yapmaktan çekinmeyiniz!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>