fem

Sınavlara hazır mıyız?

Sınavlarda başarı bazen önümüzdeki sürece nasıl baktığımızla ilgilidir. Eğer gireceğimiz sınavların bizim için ne ifade ettiği iyi bir şekilde kavranırsa, hedefe ulaşmak için elimizde önemli bir ipucu olacaktır.

Sınavlar, bizim için ne ifade ediyor? Sınav olgusu bizde hangi duygu ve düşüncelerin oluşmasına neden oluyor? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sınav sürecinde başarıya ulaşmada oldukça belirleyici rol oynayacaktır. Çünkü biz sınava nasıl bir anlam yükleniyorsa, hazırlık süreci içinde sınavla ilgili yaşadıklarımıza vereceğimiz tepkilerde bu yönde olacaktır. Bu da elde edeceğimiz sonucu etkileyecektir.
Sınavın bizde oluşturduğu etki ölçüsünde, ya amaçlarımıza ulaşmamızda bir araç olacak ya da sevmediğimiz, kaygıyla baş etmeye çalıştığımız bir amaç haline gelecektir. İşte başarıda belirleyici olan bu bakış açısıdır. Başarı ve başarısızlıklarımızın altında bu bakış açıları ve kendimizi gerçekten sınava nasıl hazırlayacağımızı bilememek yatmaktadır.  Sınavlara hazırlık sürecinde iki düşünce yapısı ağır basar.

Bunlar;

1.Sınava hazırlıkta kontrol elimizdedir :
Bu düşünce yapısında isek olayları belirleyen ve kontrol eden biz oluruz. Bu gruptaki insanlar, ne istediklerini bilirler, çok azimli ve kararlıdırlar. Zamanı ve kendilerini yönetme konusunda iç disiplinleri gelişmiştir. Sürekli ve etkili çalışma alışkanlığına sahiptirler. Yani proaktiftirler.

2.Sınava hazırlıkta kontrol bizde değildir:
Bu düşünce yapısındaki insanlar yapılması gerekenleri bilmekte ancak bir türlü uygulamaya geçememektedir. Şartların oluşturduğu durumlara karşı sürüklenirler. Kendilerine tam olarak güvenmezler, sürekli endişe içindedirler, süreci kontrol edemezler, dikkatlerini toplayamazlar, yeteri kadar azimli değillerdir ve çalışma alışkanlıkları oturmamıştır. Yani reaktiftirler
Başarıyı getiren ve engelleyen iki yaklaşımı ortaya koyduk.
Peki, sınava hazırlık sürecinde kontrolü elde tutabilmek için öncelikle ne yapmak gerekir?
Öncelikle nasıl bir sınava hazırlandığımızı bilinmesi gerekir. Hazırlandığımız sınavın teknik yapısı nasıl? Sınavda kaç soru gelecek, sorular hangi konulara yönelik olacak? Soruların zorluk dağılımı nasıl olacak?, hedefe ulaşabilmek için ortalama kaç net yapmam gerekecek? Bütün bunlar bizde sınava yönelik gerekli bilişsel farkındalık oluşturacak faktörlerdir.
Sınavlara bilişsel olarak hazırlıklı olmak; Sınavlarda başarılı olabilmem için gerekli bilgi donanımına sahip olmam gerekir. Bunun için de önce hedefim nedir, hedefime yönelik hangi derslere çalışmam gerekir, bilginin kalıcı olmasını nasıl sağlayabilirim, unutmayı nasıl azaltabilirim, bildiklerimi nasıl uygulayabilirim? Bütün bunların cevaplarına ulaşılması gerekir.
Sınava psikolojik olarak hazırlıklı olmak; isteklendirme düzeyini yüksek tutma, dikkati ve konsantrasyonu sağlama, kaygıyı kontrol etme gibi süreçler bizde duyuşsal farkındalık sağlayacaktır.
Sınav stratejilerini uygulamak, hangi testlerden başlamalıyım? Kodlamayı nasıl yapmalıyım, zamanı nasıl verimli kullanabilirim? Bütün bunlara denem sınavları uygulayarak ulaşabileceğimi bilmem gerekir.

Ve unutmayın ki; “Siz neye hazırsanız, o da sizin için hazırdır.”
Faruk Ardıç
Fem Dershaneleri Bölüm Başkanı

0 cevaplar

Cevapla

Tartışmaya katılmak ister misiniz?
Katkı yapmaktan çekinmeyiniz!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>