LYS’de Matematik Sorularını Çözmek İçin Pratik Yöntemler
Bilişsel problemlerin çözümünde öncelikle gerekli olan konuya yönelik bilgi birikiminin olması gerekir. Gerekli olan bilgiler ya öğretmenlerin derslerde anlattıklarıyla ya da kitaplarda yazılanları özümsenmesiyle kazanılacak becerilerdir.
Matematiksel problemlerin çözümü de bilişsel olarak bir takım işlem yapmayı gerektirir. İşlem sürecinde ise öncelikle problemi tanımlanmalı, problemin çözümüne yardımcı olacak bilgilerin analizi yapılmalı ve çözüm için uygulamaya geçilmelidir. Matematiksel bir problemi de çözebilmek için gerekli ipuçları ise, kurallar, teoremler, önceden çözülmüş benzer problemedir. Bu tür sorularda asıl hedef, bilinenlerden yararlanılarak bilinmeyenlere ulaşmadır.
Matematik soruları çözerken dikkat edilmesi gerekenler
- Matematik konularının anlaşılması için mutlak anlamda zaman planlanmalıdır. Çalışma sürecinde zaman ve mekan sınırlaması yapılmadan öğrenmeye odaklanılmalıdır.
- İşlem kabiliyetiniz yetersiz ise matematiğin temel konularını çalışmakla işe başlayabilirsiniz. İşlem kabiliyeti, matematiğin ana unsurudur.
- Adayların matematik dersinde işlem kabiliyeti düşük ise ders çalışmaya dört işlem, rasyonel sayılar ve işlemler, köklü ve üslü ifadeler, çarpanlara ayırma, özdeşlikler konularından başlamalıdır.
- İşlem kabiliyeti iyi, fakat konuları anlamakta güçlük çekiliyorsa ders çalışırken konuları kavramaya daha fazla zaman ayrılmalıdır. Özellikle matematiğin en zor alanı çeşitli problem tiplerini birbirinden ayırt edebilmektir. Yani hangi problem nasıl çözülür? Bu ayırımı yapabilme seviyesine gelene kadar konu çalışmasına devam edilmelidir.
- Adayları konuları anlıyor; fakat işlem kabiliyeti az ise konuya yönelik bolca soru çözmeleri gerekir.
- Yeni öğrenilmiş konuyla ilgili test çözmeye başlarken en basit düzeyden başlanmalıdır. Konuya basit düzeyden başlamak derse motive olmayı sağlayacaktır.
- Dersi anlamaya yarayacak diğer unsur ise kaliteli kaynağa sahip olmaktır. Kaynak seçimi için girilecek sınav ya da okunan sınıfa ait konu anlatımlı kitaplar belirlenmeli, kitapta yer alan çözümlü sorular inceleyerek anlatılan çözümü anlaşılıp anlaşılmadığı tespit edilmelidir.
- Konu anlatımlı kitaptaki konu sırasını takip edilmelidir. Konular basitten karmaşığa doğru hazırlandığı için hem kitabın dilini anlamanız hem de ilerde ki konulara temel olacağı için ilk konuları “Bunları zaten biliyorum” diyerek kesinlikle atlanılmamalıdır. Çözülemeyen tüm soruları işaretleyip bir sonraki konuya geçilmeli, konular ilerledikçe soyut düşünme becerisi artacağından daha önce çözülemeyen soruları daha rahat biçimde çözüldüğü görülecektir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!