"Özel dershaneler eğitim sistemimizin bir parçasıdır"
Tarih: 17.11.2013
Aral Fen Dershanesi Genel Müdürü Yalçın Karul, dershaneleri sistemdeki sorunların nedeni olarak görmenin, kamuoyunu yanıltmak olduğunu söyledi. Karul, “Dershaneler ihtiyaçtan doğmuştur. Eğitim sorunlarının sebebi değildir. Dershaneler daha çok öğrenme ve sınavlara hazırlanma ihtiyacı nedeniyle var olmuşlardır." dedi.
Genel Müdür Karul, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamada bulundu. Karul, "Dershaneleri sistemdeki sorunların nedeni olarak görmek yanıltıcıdır. Dershanelerin, eğitimdeki sıkıntıların sorumlusuymuş gibi gösterilmesi meselenin günah keçisi haline getirilmesinden son derece üzüntü duymaktayız. 194 ülkede özel dershaneler faaliyet göstermektedir. Buna göre, Güney Kore'de 2007 verilerine göre ilkokul düzeyinde yüzde 74’ü, lise düzeyinde ise yüzde 55’i dershaneye gidiyor. Japonya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde de özel öğretimlere ciddi para harcanıyor. Dershaneler, ihtiyaç olan her yerde eğitim ortamı açarak eğitime erişimi kolaylaştırmakta. Bireysel ihtiyaçlara göre öğretimi düzenlemekte. Bireyleri kariyerlerinde bir üst basamağa yükseltmeye insan kalitesini artırmaya yönelik hizmetler vermektedir.” şeklinde konuştu.
"DERSHANELERİ KAPATMAK EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ ORTADAN KALDIRIR"
Dershanelere devam eden öğrencilerin, genellikle orta ve düşük gelir grubu ailelerin çocuklarından oluştuğunu belirten Yalçın Karul, "Varlıklı aileler özel öğretmenlerle çocuklarını ayrıcalıklı konuma getirebiliyor. Orta halli ailelerin bazıları da daha az ücretle grup halinde ders aldırma yöntemini yani dershaneleri seçiyor. Böylece çocukların yarışa ortak olmalarını sağlıyorlar. Dershanelerin kapatılması, durumları düşük olan öğrencileri daha da zor durumda bırakacaktır. Eğitimde başarılı olma şanslarını tamamen ortadan kaldıracaktır. En önemlisi, eğitimde eşitlik ilkesi ihlal edilmiş olacaktır. Eğer eğitim sistemimizdeki tek sorun dershanelerse, neden dershaneler kapatıldıktan sonra okullara takviye kurslar açılacak. Halk eğitim merkezlerinde takviye kursları açılması dershaneler gerçeğinin olduğunun bir göstergesidir. Eğer takviye kurslara ihtiyaç varsa neden mevcut kurslar kapatılacak. Dershanelerin kapatılacağı yönünde ortaya çıkan belgeler bizi ve tüm öğrencilerimiz ve velilerimizi üzüntü ve endişeye sevk etmiştir. Dershanelerin mevcut eğitim sistemine katkısı aşikardır. Ama şu anda düşünülen ve yapılmak istenen eğitim de reform değil eğitime darbedir. Dünyada dershaneciliğin yasaklandığı ülke yoktur. Sınavlara hazırlık ve okullara destek hizmeti veren dershanelere gösterdikleri yüksek performans ve sundukları eğitim öğretim hizmeti nedeniyle veli ve öğrencilerimizin yüksek teveccüh gösterdiği yapılan araştırma ve anketlerle saptanmış bir gerçektir. Devletin noksanlarından kaynaklanan problemlerin çözümünde yeni alternatifler geliştirmeden velinin elindeki tek alternatifi almak doğru olmadığı gibi, bu olumlu öğrenme ortamlarındaki sinerjiyi eğitimin tümüne yaymak hedeflenmelidir.” dedi. Öte yandan, dershanelerin kapatılmasına tepkilerini demokratik ortamda anayasal çerçevede sürdüreceklerini belirtti.
Harun Tıraş | Cihan Haber