Anadolu insanı dershaneler sayesinde belli yerlere geldi

Tarih: 11/17/2013

Batman'da yaptıkları ortak açıklama ile dershanelerin kapatılmasına tepki gösteren dernekler, Anadolu insanının dershaneler sayesinde belli yerlere geldiğine dikkat çekti. 1990’lı yıllarda Batman'da görev yapan doktor, avukat, öğretmen ve mühendislerin içindeki Batmanlıların oranı yüzde 5 civarında iken, bugün bu oranın yüzde 70’lere ulaştığı belirtildi.

Batman'da eğitim alanında faaliyet yürüten 26 dernek, yaptıkları ortak açıklama ile dershanelerin kapatılma kararına tepki gösterdi. Anafen Çok Amaçlı Salonu'nda yapılan açıklamaya dernek yönetici ve üyeleri katıldı. Dernekler adına açıklamayı okuyan Fem Dershanesi Müdürü Harun Yokuş, son otuz yıldır bu topraklarda kanayan bir yara haline gelen kardeş kavgalarının son bulması ümitlerinin yeşerdiği şu günlerde, dershanelerin kapatılmasının gündeme gelmesinin kaygı verici olduğunu ifade etti.

Dershaneler sayesinde Anadolu insanının da belli yerlere gelmelerinin mümkün olabildiğini belirten Yokuş, "1990’lı yıllarda Batmanımızda görev yapan doktor, avukat, öğretmen ve mühendislerin içindeki Batmanlı olanların oranı yüzde 5 civarında iken, bugün bu oran yüzde 70’lere ulaşmıştır. 1989 yılında Batman ve çevre ilçelerden toplam 7 öğrenci üniversiteyi kazanmışken, 1990 yılında açılan ilk dershane sayesinde 66 öğrenci üniversiteyi kazanmıştır. Şu anda bölgemizdeki eğitim sıkıntısının bu kadar bariz olduğu bir dönemde bile bölgemizden üniversite kazanan öğrenci sayısı belli bir seviyeye gelmiştir." dedi.

Bugün dünyanın imrenerek baktığı ve kalkınmışlıkta en öndeki üç ülkenin dershane sayılarını paylaşan Yokuş, Amerika Birleşik Devletleri'nde 59 bin, Japonya’da 95 bin, Almanya’da 63 bin dershane bulunduğunu belirtti. Tasarının yasallaşması halinde dünyada dershane yasaklayan tek ülke konumuna düşüleceğini belirten Yokuş, açıklamada şu konulara dikkat çekti: "Eğitimde fırsat eşitliği sağlamıyor deniyor. Halbuki tam tersine dershaneler fırsat eşitliği sağlıyor. Özel okula gidemeyen öğrenciler makul bir ücretle dershaneye giderek aradaki farkı kapatıyor. Özel okula dönüşerek varlığını devam ettirsin deniyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre 3 binden fazla dershaneden sadece 263’ünün dönüşüme hazır olduğu ortaya çıktı. Özel okula dönüşene teşvik verilecek deniyor. Halihazırdaki özel okulların yüzde 40’ı boş. Devlet, özel okulları önemsiyorsa neden desteklemiyor. Bu kurumlarda çalışan öğretmenler kamuya alınacak deniliyor. Şu anda atama bekleyen öğretmen adayı sayısı 250 binden fazla. Bu durumda dershanelerden gelecek 50 binden fazla öğretmeni işe almak nasıl mümkün olacak. Bu durum, atama bekleyen öğretmenlere haksızlık olmayacak mı?"

Bu yıl Batman dershanelerinden 3 bin 35 tanesi 4 yıllık olmak üzere, toplamda 6 bin 921 öğrencinin üniversiteye yerleştirildiğini belirten Yokuş, ayrıca Okuma Yazma ve Çevrecilik Derneği'nin açtığı okuma salonlarıyla maddi imkânları kısıtlı 3 bin öğrenciye ücretsiz kurslar verdiğini hatırlattı. Yokuş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu fakir öğrencileri de mağdur edecek düzenlemeden vazgeçmesini istedi.

Bu tasarının, bölgede eğitim yönünden ciddi sıkıntılara sebep olacağına vurgu yapan Yokuş, "Herhangi bir kursa gidemeyen çocukların vakitlerini sokaklarda geçireceklerinden endişe ediyoruz. Batman’da faal 26 sivil toplum kuruluşu olarak onulmaz yaralara sebebiyet verilmeden sağduyulu adım atılarak bu tasarının geri çekilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.

 

Merve Akbaş | Cihan Haber