Başarı Hikayeleri - Ahmet YILDIZ

Tarih: 17.11.2012

Eski bir FEM li olan , İnsan hücresindeki motor proteinlerin nasıl yürüdüğünü ortaya çıkaran buluşu nedeniyle, Amerikan bilim dergisi Science tarafından, “Dünyada 2005 Yılının Genç Bilim Adamı” seçilen Prof. Dr. Ahmet Yıldız ın Başarı Hikayesi.

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olduktan sonra, kazandığı bursla ABD’ye giderek, California Üniversitesi’nde, “insan hücresindeki motor proteinlerin nasıl yürüdüğü’ konusunda doktora tezi hazırlayan Yıldız, yaptığı çalışmayla, hem doktor unvanı aldı, hem de Science tarafından “Dünyada 2005 yılının en genç bilim adamı” seçildi.

“BULUŞ, HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR...”
Bilimsel buluşuyla insan hücresindeki motor proteinlerinin nasıl yürüdüğünü ortaya çıkaran ve çalışmasının felç, alzheimer, kanser, sağırlık ve körlük gibi hastalıkların tedavisi için hayati önem taşıdığını kaydeden Dr. Yıldız, şöyle konuştu: “Buluşum bu alanda çalışan insanları meşgul eden bir konuydu. Fakat teknik yetersizlikten dolayı bulunamıyordu. Teknik yetersizliği şöyle anlatabilirim; bu proteinler hücrenin içinde metrenin milyarda bir boyu kadar adım atıyorlar. Günümüzde metrenin milyarda bir boyunu ölçecek teknik imkan sayısı bir ya da ikidir. Bu teknikler bizim çalışmalarımıza uygun değildi.

Proteinlerin hücrede yürüdüğünü biliyorduk. Ancak iki ayaklı olan bu proteinlerin nasıl yürüdüğünü, nasıl adım attıklarını bilmiyorduk. Biz de yeni bir teknik geliştirerek bir bacağına bir boya sürdük, diğer bacağına farklı bir renkte boya sürdük. Proteinin ayaklarının birbirini geçerek, aynı insanlardaki gibi arkadaki ayak öne geçecek şekilde, birbiri ardına adımlar atarak yürüdüğünü gördük. Bilim dünyasında bunu izleyen ilk grup olduk. İşin ilginç yanı bu kadar küçük boyalarla bu kadar büyük iyi çözünürlük elde etmemizdi. Metrenin milyarda biri kadar çözünürlük elde ettik. Bu buluşum da bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.”

“FELÇLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR”
Proteinlerle ilgili çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Dr. Yıldız, “Bu çalışmam bittikten sonra felç üzerine çalışmalar yapmak istiyorum. Bazı proteinler felce sebep oluyor. Örnek olarak felç olmuş bir solucanla çalışarak, ‘onu tekrar nasıl yürütebilirim, felçten nasıl kurtarabilirim’i araştıracağım” diye konuştu. Şu anda “Dainin” proteini ile ilgili çalışma yaptığını, bu proteinin çok büyük olduğu için, biyokimyacılar tarafından incelenemediğini belirten Dr. Yıldız, bu proteinin hücre bölünmesinde çok önem taşıdığını ve hücre bölünmesinin de doğrudan kanser hastalığıyla ilgisi olduğunu söyledi.

'Dünya II. Rönesans'ı Türklerle yaşayabilir'

 


Bilim dünyasında elde ettiği başarılarla  'yılın en genç bilim adamı' unvanına layık görülen Yıldız, tecrübelerini gençlerle paylaştı.

Halen California Berkeley Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan genç bilim adamı, "Dünya zulüm görmeden ikinci Rönesans'ı Türklerle yaşayabilir." dedi. Fırat Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Ahmet Yıldız, Türkiye'nin dünyadaki büyük oyuncuların yerini almaya aday olduğunu söyledi. Öğrencilere, küçük düşünmek yerine her zaman büyük hedeflerin peşinde koşmayı tavsiye etti. Türkiye'nin bir zamanlar dibe vuran ülke olduğunu ve zor dönemlerden geçtiğini hatırlatan genç bilim adamı, artık gençlerin önünü çok daha rahat görebileceğini söyledi. Yıldız, yükselen bir ülkede yaşamanın verdiği cesaretle geleceğe dair daha iyi yatırım yapılabileceğinin altını çizdi. "Sizi büyüleyen ve yapmaktan zevk alacağınız bir meslek seçin." diyen Yıldız, başarının gayretle mümkün olacağı üzerinde durdu. Dünyadaki Türk bilim adamlarının birleşmesiyle Türkiye'nin başarısının katlanacağını dile getiren Yıldız, 'bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmak gerekir' prensibi ile hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.