Fem'de Eğitim
Eğitim Sistemi
Doküman
Sınavlar ve Sonuçları
Sanal Ofis
Redoks
Öğrenci Takip Sistemi
Kurslar
Hafta içi
12.Sınıf
11.Sınıf
10.Sınıf
9.Sınıf
Rehberlik
2011 YGS-LYS Sistemi
Meslek ve Ders Seçimi
Sınav Rehberi
Aile ve Eğitim
Tercih Teknikleri
Bir Soru - Bir Cevap
Şubelerimiz
Haberler
Hakkında
Arama
Ara
Adınız ve Soyadınız
Alıcının Adı ve Soyadı
Alıcının E-Posta Adresi
Anasafya
Rehberlik
Tercih Teknikleri
Rehberlik
2011 YGS-LYS Sistemi
Meslek ve Ders Seçimi
Sınav Rehberi
Aile ve Eğitim
Tercih Teknikleri
Bir Soru - Bir Cevap
Paylaşın:
Tercih Oluşturulurken Önemli Kriterler.
Tercih listesi oluşturulurken
Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu
öne konmalı ve hiçbir önkoşul gözetilmeksizin istek sırasına göre tüm programlar belirlenmelidir.
Belirlenen bölümlerin yanlarına tüm özellikleri ve tercih edilen bölüme 2010 yılında giren adayların başarı sıraları yazılmalıdır.
Tercihler başarı sırasına göre yapılmalıdır.
Başarı sıralaması İlk 5 binde olan öğrenciler tercihlerine ilk bin - 2 binden başlamaları ama tercih yoğunlaşmasının 4-8 bin arasında olması,
Başarı sıralaması 20 binde olan öğrenciler tercihlerine ilk 4-5 binden birkaç tercih yapıp, ama tercih yoğunlaşmasının 15-25 bin arasında olması,
Başarı sıralaması 50 binde olan öğrenciler ilk birkaç tercihini 10 binlerden yapıp tercih yoğunlaşmasının 30 – 60 bin arasında olması,
Başarı sıralaması 100 binde olan öğrenciler tercihlerine ilk bir kaç tercihini 20 binlerden yapıp tercih yoğunlaşmasının 75 – 1 50 bin arasında olması daha idealdir.
Bu ön belirlemelerden sonra, kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz fakülteleri, barınma sorunu oluşturabilecek, sadece puan göre yazılan, mezun olduğunuzda istihdam imkanları kısıtlı olanları, ileride daha büyük sorunla karşılaşmamak için listeden çıkartılmalıdır.
Eğer farklı puan türlerinden tercih yapılacaksa tercih listeler, her alandan en çok istenilenlere bölümlere göre oluşturulmalıdır. Örneğin MF'ciler aynı zamanda TM den puan kırılmadan ortak alana yönelik iktisat, işletme, sınıf öğretmenliği gibi programlar tercih edebilmektedirler. İstedikleri bölümü MF-1.2.3.4 ve TM-1.2.3 puan türlerine karşılık gelen başarı sıralarına göre karma olarak oluşturabilirler.
İstek sırasına göre bölümler arasında başarı sırası farkı olabilir. Bu fark başarı sırası olarak 3-5 bini aşmış ise o zaman ölü tercih oluşur. Bu duruma dikkat edilmelidir. Ama aradaki fark çok iste hangi bölüm daha çok isteniyorsa o bölüm kalmalı diğer listeden çıkartılmalıdır.
Tercihiniz kılavuzda var olup ta kazanılsa dahi kayıt yaptırılmayacak düşük başarı sırasına ait yerler listeden çıkartılmalıdır. Kazanıldığında kayıt yaptırılsın yaptırılması başarı katsayısı bir sonraki yarı yarıya düşecektir.
Puanı belli olmayan bölümleri diğer bölümleri yakın puanlı olan başka bir yakındaki üniversite ile kıyas edilebilir. Örneğin; Selçuk üniversitesinde yeni açılan bir bölümün puanını bulmak için Erciyes üniversitesindeki bu bölümün başarı sırasına bakılabilir. Fakat bu bölümün aynı aynı başarı sırasında olacağı anlamına gelmez.
Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi koşullarına dikkat edilmelidir. Üniversite ve bölüm seçiminizde maddi koşullar çok önemlidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç miktarları normal öğretimlere göre çok yüksektir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurt dışı üniversiteleriyle entegre yürütülen bölüm/programların ücretli olduğu unutulmamalıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye'de, diğer dönemleri de yurt dışında okutulur. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında okunan yıllar için bir bedel ödenmektedir.
2 yıllık programlardan tercihte bulunacak genel lise mezunu adaylar, Tablo 3A’daki bölümler için önceliğin meslek lisesi mezunlarına verildiğini, kontenjan artarsa kendilerinin sınav sonuç belgesindeki alan dışı Y-YGS puanlarına göre yerleştirileceklerini unutmamalıdır.
Aday Türkçe-Matematik Bölümü mezunu olsun. Bu aday “İstediğim her bölümde okuyabilme ihtimalim olsaydı hangi bölümlerde okumak isterdim?” sorusuna en çok istenilenden en az istenilene doğru sıralanmalıdır. Burada bölümler arası tercihlerde tercih sırası belirlenirken, üniversitenin sunduğu imkânlar, yabancı dil ayrımından, sağlık durumuna, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, merkezi olması ekstra ücret uygulamasından, hazırlık sınıfı şartına göre pek çok ölçüt yer alabilir.