Yeni uygulamayla okul puanının etkisi ortalama yüzde 13′ten yüzde 10′a indirildi. Böylece öğrencilerin bireysel başarısı dikkate alınmış oldu. Lise öğrencileri yeni düzenlemeyle seçtikleri alana mahkum olmayacak. İstediği bölümü çok az bir kayıpla kazanabilecek. Yine meslek liseliler de katsayı mağduru olmayacak.
Hazırlık sürecinde adayların bir kısmı konu tekrarlarını bitirirken bir kısmı ise son tekrarlarını yapıyor. Deneme sınavları hazırlık sürecinde bir boy aynası hükmünde olacaktır.
Katsayı farkı ortadan kalktı, rekabet de arttı. Hazırlık aşamasında alanlara yönelik küçük stratejiler artı puan sağlıyor. Sayısalda YGS Türkçe soruları getirisi fen bilimleri soruları getirisine yakın değerde. Tercihlerinde hukuk olacak adaylar, LYS Türk Dili ve Edebiyatı testine önem vermeli.
Ailelerin küçük yaşlardan itibaren, çocuklarından yüksek başarı beklentisi ve bu beklentiyi karşılamak için de onları eleştirmesi, cezayla ders çalışmaya zorlaması kendilerine olan güveninin azalmasına, çocuklarda düşük benlik algısının gelişmesine sebep olur.
28 Şubat post-modern darbe sürecinin ürünü katsayı uygulaması 13 yıl aradan sonra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kaldırıldı. Üniversiteye girişte artık tüm adayların puanı 0,12 ile çarpılacak. Böylece hiçbir adayın diğerine bir üstünlüğü olmayacak. YÖK, bu yıl sınava girecek adayların mağdur olmaması için değişikliği yeni sınav kılavuzuna yetiştirmeye çalışıyor.Üniversite sınavında meslek lisesi mezunlarına uygulanan ve yıllardır birçok öğrenciyi mağdur eden katsayı uygulaması nihayet kaldırıldı.